La Mona de Pasqua

Avui us explico com faig la mona que estem acostumats a veure a les pastisseries per Setmana Santa i que els padrins porten a les seves filloles i fillols. Per poder-ho fer, primer hem de fer la base de la Mona, que és el pa de pessic.
 
Per fer el pa de pessic, primer bato tres ous sencers i tres rovells –havent reservat les clares- amb 160 grams de sucre fins que veig que agafa relleu. Si s’usa varetes elèctriques, es va més de pressa. Es munten les clares –que hem separat dels rovells- ben fortes amb els 40 grams de sucre restants, tot movent la batedora, pujant-la i baixant-la, uns 4-5 minuts, quan es veu que recorda a la nata o a la neu. I ho reservo.
 
A la barreja d’ous que he fet, afegeixo la farina normal i la farina de blat de moro passades per un sedàs –evito que no faci grumolls- i afegint-hi la mantega desfeta. Això s’ha de treballar amb molta suavitat amb una pala, sempre de baix a dalt perquè quedi esponjós. Després, afegeixo les clares muntades que he reservat també amb molta suavitat.
 
Poso la massa en un motlle desmuntable -els costats es poden separar de la base i a la vegada obrir-se- i l’introdueixo al forn, posant-ho a 180 graus uns 30 minuts.
 
En acabat, ja tinc el pa de pessic, si pot ser, el faig el dia abans de muntar la Mona.
 
L’endemà, faig dos ingredients més abans de treballar amb la Mona.
 
Primer faig l’almívar. Es bull 100 ml d’aigua i 100 grams de sucre, i es veurà que quan el sucre es desfà, agafa una mica de consistència de xarop. Un cop fred, hi afegeixo un raig de licor triple sec de taronja per donar-li més gust.
 
Després la crema de rovell d’ou, barrejo els 180 ml d’aigua amb els 180 ml de llet. Uso la meitat d’aquesta barreja per desfer la farina de blat de moro. I l’altra meitat restant, la barrejo amb mantega i sucre, i la faig bullir cinc minuts, en acabat, ho retiro del foc. A la meitat que hem desfet la farina de blat de moro, hi poso els rovells d’ou, i ho ajunto tot. Ho torno a posar al foc fins que agafi textura de crema, sempre sense deixar de remenar perquè no s’enganxi. I ja tinc la crema.
 
I ara queda la part final. Parteixo el pa de pessic per la meitat fent que quedin dos discs. A les dues cares que queden obertes després del tall, afegeixo l’almívar amb un petit pinzell, ni molt ni poc, ja que si es mulla molt, quedarà massa tou. Un cop mullat, hi poso la crema de rovell d’ou que he fet. Un cop muntat altre cop el pa de pessic amb les dues peces, ara hi poso la crema de rovell per sobre de tot, i ho adorno al meu gust amb fruites confitades per sobre, i les parets del voltant, trossets d’ametlla. Després ja si es té els arbrets típics, figuretes, ous de xocolata …, per adornar, doncs més maca quedarà. DELICIOSA!

 

 

Ingredients
 
– Mitja dotzena d’ous.
– 30 grams de mantega
– 200 grams de sucre
– 180 grams de farina
– 20 grams de farina de blat de moro
– Fruites confitades
– Ametlles torrades a trossets.
– Tendresa i amor a cuinar
 
Per fer l’almívar:
– 100 ml d’aigua
– 100 grams de sucre
– Licor triple sec, fet amb pells de taronja.
 
Per la crema de rovell d’ou:
– 4 rovells d’ou
– 30 grams de mantega.
– 200 grams de sucre
– 20 grams de farina de blat de moro.
– 180 ml. de llet (1 got normal)
– 180 ml. d’aigua (1 got normal)