Timbal Montserrat

En aquesta primera entrada del bloc de les meves receptes, us explicaré com faig la tapa guanyadora de la primera ruta de Plat i Tapa de l’Eixample Esquerra que es va fer la tardor del 2018.
 
És molt senzill de fer però a la vegada el toc en fer-ho i la combinació dels seus ingredients fa que estigui tan bo, sobretot amb el seu ingredient especial.
 
El primer que faig és escalivar el pebrot vermell i l’albergínia. Hi ha moltes maneres d’escalivar, a la brasa, al forn… jo el que faig al foc, ja que tinc cuina de fogons i no d’inducció. Hi poso l’albergínia o el pebrot, el que es vulgui fer primer, i el poso directament sobre el fogó encès al mínim i li faig volta i volta fins que veig que queda la pell una mica negra, o sigui, escalivada. Després faig el mateix amb el pebrot o l’albergínia, segons l’ordre que hagi escollit.
 
Després, faig una llesca de pa fent el tall al biaix o en diagonal de forma que quedi allargada, i per la cara que més m’agradi, la torro. Es pot fer a la cuina amb una graella, a la llar de foc –a la torradora estàndard no hi cabria pel seu gruix- o com ho faig jo, amb un bufador de càmping de butà, cremant la cara fent dues o tres passades, essent ràpid i igual de bo.
 
I ja queda poc. Sobre la banda torrada, hi poso a una meitat allargada de la llesca un tros escalivat del pebrot i a l’altra meitat un tros escalivat de l’albergínia. Fet això, hi poso un raig d’oli d’oliva verge i un xic de sal.
 
I el moment final. A sobre dels escalivats, hi poso un tall, ni massa prim ni massa gruixut, de formatge de rulo de llet cabra. I sobre del formatge, l’últim pis de la tapa: un tall de salmó fumat.
 
No no, no m’he oblidat de l’ingredient especial, i aquest l’aplico durant tota l’estona que faig la tapa: es tracta de fer-ho sense presses amb amor i tendresa. Això marca la diferència, ja que els ingredients –feu com jo, sempre compreu al mercat producte de proximitat, que es guanya amb qualitat- i els passos són els que són, però el toc que el fa més bo és l’ingredient especial.
 
Per cert, es poden fer variants segons els gustos: per exemple, si no agrada el salmó, jo ho canvio per pernil salat. Si ets vegetarià o vegà, es tracta de substituir el formatge i/o el salmó/pernil, pels seus corresponents substituts vegetarians/vegans que tinguin un gust semblant. El que es tracta és de mantenir els contrasts de sabors.
 
I ara, a gaudir-ho!
 
Ingredients:
 
– Un ¼ de pebrot vermell.
– Un ¼ d’albergínia.
– Una llesca de barra de pa d’un quart de quilo.
– Oli d’oliva verge.
– Sal de cuina.
– Tall de formatge de rulo de llet cabra
– Tall de salmó fumat.
– Tendresa i amor a cuinar.