Estofat de vedella

S’ha de pensar quan es compri la vedella en què la part més gustosa per fer aquest guisat és el que en diuen “conill”, o sigui, de les extremitats de l’animal.
 
En primer lloc poso els moixernons a hidratar, almenys dues hores abans, perquè deixin anar la mica de sorra que porten. Un cop tenim tots els ingredients preparats, en una cassola poso un raig d’oli generós i hi tiro la vedella, el cap d’alls sencer, les cebes, les herbes, i la sal sobre la carn.
 
Poso 5 minuts el foc fort perquè se segelli la carn, i llavors abaixo el foc i que vagi fent xup-xup uns tres quarts d’hora. Passat aquest temps, hi poso els pebrots verds partits per la meitat, els tomàquets pelats i ratllats, i el raig de conyac. Un quart d’hora després, l’alcohol s’haurà evaporat, retiro els pebrots ja cuits, el cap d’alls i les herbes.
 
És hora de posar les patates i les carxofes a trossets i finalment els moixernons, els quals he colat de l’aigua amb els que els he hidratat: hi ha qui aprofita aquesta aigua, però jo no. A mà, sempre hi tinc una olleta amb brou o bé simplement aigua bullent per afegir-la a la cassola perquè no falti líquid, ja que mentre es cou la patata i la carxofa, l’aigua ha de cobrir el guisat i així es cou millor.
 
Ho faig coure tot junt uns 15-20 minuts, comprovo la sal i que tot estigui cuit. Quan és així, poso el pebrot per sobre i ja es pot servir. DELICIÓS!

 

 

La versió vegana de l’estofat de vedella és substituint l’animal per substituts de carn semblants que es componen, per exemple, en la meitat en proteïna de soja més farina desgreixada de soja, proteïna de blat, midó de blat de moro, colorant de caramel de sulfit càustic i emulsionant amb lecitina de soja.
 
Ingredients per a 6-8 persones
 
– 1,2 kg de vedella (“conill”)
– 800 grams de patates (classe vermella)
– 1 cap d’alls sencer.
– 2 cebes de figueres (mitjanes)
– 3 pebrots verds (italià)
– 6 carxofes
– 6 tomàquets de pera
– 25 grams de moixernons
– 1 paquet d’herbes aromàtiques o llorer
– 1 raig de conyac
– Oli d’oliva verge
– Sal
– Tendresa i amor a cuinar.