Crema catalana o de Sant Josep

Aquesta recepta és bastant senzilla. Primer de tot faig bullir la llet en una olla junt amb la canyella i la pell de llimona. Un cop bullida, la colo –desestimant així la pell de llimona i la canyella- i al mateix temps la traspasso a una altra olla perquè, després, quan faig la barreja no s’enganxi a l’olla. Amb un got d’aquesta llet, la deixo refredar i un cop freda barrejo la farina de blat de moro.
 
La resta de la llet fora del foc, ha d’estar tèbia –si fos calenta, l’ou quedaria cuit-. En un bol a part, barrejo els rovells d’ou amb el sucre. Un cop s’ha fos el sucre amb els rovells, hi afegeixo la barreja del got de llet amb la farina. I això, tot junt, ho tiro a la resta de la llet a poc a poc i remenant mentre.
 
Ara ja puc tornar l’olla al foc, a una temperatura mitjana, i remenar sense parar fins que agafi la textura espessa de la crema.
 
Reparteixo les racions en cassoletes individuals de ceràmica i a sobre de cada una, li escampo una cullerada de sucre que cobreixi la superfície. I amb el mateix bufador de càmping de butà que he usat a altres receptes, vaig fent passades i cremant el sucre, i quan el veig més o menys torrat, ja ho tinc. DELICIÓS!

 
 

 

La versió vegana requereix substituir la llet i el rovell de l’ou, pels substituts equivalents, amb llet vegetal de soja per la llet, i suc de pastanaga més agar-agar pel rovell d’ou. Es procedeix amb la llet igual i en el moment que es barreja el rovell d’ou amb la farina, ara es barreja el suc de pastanaga, l’agar-agar amb la farina de blat de moro.
 
Ingredients:
 
– 1 litre de llet
– 8 rovells d’ou (sense la clara)
– 200 grams de sucre.
– 1 canó-bastó de canyella.
– La pell d’una llimona
– 50 grams de farina de blat de moro
– Tendresa i amor a cuinar