Bunyols de Quaresma (o de vent)

Quan estem en temps de Quaresma és típic fer els bunyols de vent, i jo els faig de la següent manera. Primer poso la mantega, la llet i la pell de llimona en un cassó i el poso al foc. Un cop veig que bull, abaixo el foc, hi poso una mica de sal i tot seguit hi tiro la farina de cop. Començo a remenar fent que la massa que es fa quedi separada de les parets del cassó.
 
Trec el cassó del foc, i llavors, afegeixo els sis ous, un per un, tal qual els trenco, crus, però sempre esperant que cada ou quedi absorbit per la massa per tirar el següent. Al final, quedarà una massa fina i esponjosa.
 
Després, poso una paella amb força oli amb el foc no gaire calent, i hi vaig fregint petites dosis de la massa en forma de bola que podem fer amb dues culleres. Si s’ha fet bé la massa, aquesta girarà sola dins de l’oli. Un cop fregit cada un d’aquests bunyols, els deixo sobre un paper absorbent i li poso sucre per tota la superfície. Opcionalment, abans de posar el sucre, es poden banyar aquests amb anís, depèn de gustos. Jo ho faig, queda més bo.

Amb les quantitats que indico en aquesta recepta, poden arribar a sortir uns cinquanta bunyols. DELICIOSOS!

La versió vegana ha de substituir la llet, la mantega i els ous. Hi ha diverses versions, però la que he escollit amb l’assessora és amb pomes verdes o vermelles, llimona, i sidra de poma. Es pela bé les pomes, es treu el seu cor, i es tallen a trossets. S’escampa sucre sobre els trossets de poma i es mullen fent-hi caure suc de llimona a sobre. Es deixa aquests quinze minuts en repòs.
 
Mentrestant, semblant com he fet abans la massa, en un cassó es posa la farina, una mica de sal i la sidra de poma. Es remena bé. Es tritura els trossos de poma que s’han deixat en repòs i el resultat es barreja amb la massa. Un cop està feta la massa que quedi fina i esponjosa, la resta és igual: fregir a la paella, paper absorbent, etc. A GAUDIR!
 

Ingredients
 
– ½ dotzena d’ous
– 400 ml de llet
– 100 grams de mantega
– 200 grams de farina
– 100 grams de sucre

 
– 1 pell de llimona
– Sal
– Oli d’oliva verge
– Anís (opcional)
– Tendresa i amor a cuinar