Arròs a la Montserrat

La recepta d’avui és com jo faig un arròs de mar i muntanya, que tradicionalment, solia fer cada diumenge per la família. Abans de començar –mireu tots els ingredients més a baix- preparo els cors de carxofa, els poso a trossets amb aigua i julivert perquè així no s’oxidin. A part, en un cassó, obro els musclos després de netejar-los bé.
 
En una cassola ampla apta per arròs o paella, poso l’oli per rostir les carns, junt amb els pebrots verds, els quals jo els parteixo per la meitat. Ho reservo.
 
En el mateix oli del rostit –si cal, n’hi afegeixo més-, sofregeixo el peix, primer la sípia, volta i volta, després les gambes i els escamarlans. Passat cinc-vuit minuts, i tiro un raig de brandi i flamejo. Ho reservo.
 
Continuant amb el mateix oli, faig un sofregit de ceba i la molsa de quatre tomàquets. Un cop fet, ja hi puc tirar l’arròs que se sofregeixi una mica, absorbeixi el sofregit i agafi el gust de tots els ingredients.
 
Dos o tres minuts després que veig que l’arròs s’ha enrossit, és l’hora de posar-li l’aigua o el fumet/brou, segons els gustos. Jo no ho tiro de cop, sinó de mica en mica, com si fes un risotto, així l’arròs va agafant el gust i no queda aigualit. Vaig afegint aigua o fumet/brou durant els 20 minuts que trigarà a coure’s l’arròs i rectificant de salt al gust d’un.
 
Les carxofes es posen quan l’arròs porta coent-se uns 8 minuts i els musclos quan faltin 5 minuts per tancar el foc. Tres minuts després dels musclos, quan queden 2 per finalitzar, barrejo tots els ingredients incloent el suc dels musclos.
 
S’ha de servir aviat, uns dos minuts després de tancar el foc, per evitar que l’arròs no es covi. DELICIÓS!
 

 
Ingredients per a sis persones
 

– 500 grams d’arròs
– ½ conill
– 200 grams de costella de porc
– ¼ de pollastre de la cuixa
– 12 gambes
– 6 escamarlans
– 2 sípies d’uns 250 grams
– ½ kg de musclos
– 3 pebrots verds
– 6 cors de carxofes
– 1 ceba tendre
– 4 tomàquets madurs de pera
– Sal
– Oli d’oliva
– Julivert
– 1 litre i mig de fumet –caldo de peix-, brou –caldo de carn- o aigua
– Brandi
– Tendresa i amor a cuinar