Tellerines

Avui us explicaré una recepta molt i molt senzilla. Si el vostre proveïdor de peix és de confiança –més fàcil si és de mercat- demaneu-li tellerines i que, sobretot, tot i que ja venen inevitablement amb una mica de sorra, assegureu-vos que en porta poc o res. Un cop ja les tenim comprades, us explico com les faig.
 
Primer les poso en un cassó amb aigua i sal, com més hores s’hi estiguin millor. Jo ho faig del matí al vespre, per exemple. Després les poso al foc, sense aigua, amb el mateix cassó o amb una paella, perquè es vagin obrint. Remeno una mica perquè es vagin obrint totes. Un cop obertes totes, les poso a part. En una paella, sofregeixo –a foc suau- dues cebetes tendres amb oli d’oliva verge, i quan veig que les cebetes agafen color, hi afegeixo les tellerines que havíem reservat. Després, li tiro un raig de xerès sec, i quan veig que hi fa xup-xup, ja ho tinc fet.
 
I ja estan a punt de menjar i després sucar-hi pa. Mireu que fàcil i… deliciós!
 

 
La meva assessora vegana m’ha comentat que no podem fer el plat equivalent, ja que en aquest cas no existeix a la data que escric aquesta recepta. Em comenta que sí que hi ha, per exemple, gambes veganes i no-tonyina (com li diuen a la vegana), entre altres filets de peix vegà que es poden trobar a les botigues especialitzades. Si cerqueu, veureu que hi ha una confusió de què els vegans sí que mengen ostres, músculs i semblant, però el moviment vegà considera que entren dins de no ser menjats encara que siguin invertebrats i sense sistema nerviós.
 
Miraré que la propera recepta sigui completament vegana! A gaudir!
 
Ingredients:
– 500 grams de tellerines.
– 2 cebetes tendres.
– 1 raig de xerès sec (també pot ser whisky o conyac).
– Oli d’oliva verge.
– Tendresa i amor a cuinar.